Podmáslí je vlastně kefír, proto by se téhle buchtě dalo říkat kefírová, ale to by bylo zavádějící. Všichni přeci známe kefírku jako tmavou buchtu s čokoládovou polevou, sypanou kokosem. Tahle jednoduchá buchta z podmáslí sází na šťavnaté kousky ovoce a křupavou drobenku, kterou je posypaná. Buchta je výborná, vláčná a nadýchaná, jednoduchá na přípravu. Ze stolu mizí, ani nestačíme říct švec!
Ingredience:
- 3 vejce
- 200 ml podmáslí
- 100 ml rostlinný olej
- 200 ml cukr krupice
- ½ prášku do pečiva
- 200 g polohrubá mouka
- Kompotované švestky
- Olej a strouhanka na vymazání plechu
- Drobenka: 80 g polohrubá mouka + 40 g cukr krupice + 40 g máslo
TIP: Sladké i slané ve výprodeji – sušenky, čokolády, džemy a další dobroty.
Pracovní postup:
- Zapneme troubu na 180 °C.
- Kompotované švestky necháme okapat.
- Plech vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
- Připravíme si drobenku, špičkami prstů zpracujeme všechny ingredience do drobivé posypky.
- Ve větší míse vyšleháme pomocí elektrického mixéru celá vejce s krupicovým cukrem. Mixér pusťte na vysoké otáčky, krupicový cukr přisypávejte postupně. Mixujeme asi 5 minut, výsledkem bude krásně nadýchaná vaječná pěna.
- Přidáme olej, podmáslí a mouku, kterou jsme předem promíchali s práškem do pečiva.
- Mixujeme další 2 minuty, tentokrát už jen na pomalé otáčky.
- Hotové těsto nalijeme na připravený plech, poklademe cik cak okapanými švestkami (švestky můžete pokrájet na malé kousky), posypeme drobenkou.
- Dáme péct do předehřáté trouby asi na 30 minut, nebo dokud buchta na povrchu nezezlátne.
Těsto podle receptu je určeno pro menší plech (asi 25 x 35 cm), který má zvýšený okraj.
Kromě švestek vyzkoušejte další ovoce: meruňky, jahody, nebo třeba jablka pokrájená na malé kousky. Ovoce s výraznější chutí bude v buchtě vždy chutnat lépe než ovoce mdlé chuti.
TIP: Pokud na drobenku použijete hnědý třtinový cukr, bude drobenka křupavější.
Recept byl připravený ve spolupráci s food blogem MlsnáVařečka.cz
Podívejte se i na další tipy na pečení a sladké mlsání 🙂